پارادوومیدانی ایران در بازی‌های پارالمپیک ۲۰۲۴ پاریس 


تیم ملی پارادوومیدانی کشورمان با ترکیب ملی‌پوشانی از دو گروه جانبازان و توان‌یابان (۱۴ سهمیه) و همچنین نابینایان و کم‌بینایان (۶ سهمیه) با مجموع ۲۰ سهمیه کسب شده در مسیر پاریس ۲۰۲۴، برای دهمین بار رقابت در بازی‌های پارالمپیک تابستانی را تجربه می‌کند.

Paris24 Athletics Mascot 1000X707

 

در این دوره از بازی‌ها مجموعا ۱۰۶۹ پارادوومیدانی‌کار، شامل ۵۸۴ ورزشکار مرد و ۴۸۵ زن، از ۹ تا ۱۷ شهریورماه ۱۴۰۳ با یکدیگر به رقابت می‌پردازند.

محل برگزاری رقابت‌ها

پاریس ۲۰۲۴ در دو ورزشگاه از مسابقات پارادوومیدانی میزبانی می‌کند؛ از رقابت‌های ماراتن در اینولید و از سایر مسابقات شامل مواد دو، پرش و پرتابی در ورزشگاه استاد دو فرانس.
استادوفرانس به عنوان بزرگترین ورزشگاه فرانسه در شمال پاریس -منطقه سن‌دنی- تا دهکده بازی‌ها تنها دو کیلومتر فاصله دارد. این ورزشگاه ۷۷ هزار نفری برای برگزاری مسابقات فوتبال جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه احداث شد و در حال حاضر نیز میزبان مسابقات فوتبال و راگبی این کشور است.


Stade de France Athletics

مروری بر ادوار پیشین

پارادوومیدانی ایران تاکنون در ۹ دوره‌ی بازی‌های پارالمپیک، از سئول ۱۹۸۸ تا توکیو ۲۰۲۰، حضور داشته است.


سئول ١٩٨٨

نخستین حضور پارادوومیدانی‌کاران ایران در پارالمپیک، به بازی‌های ١٩٨٨ سئول بازمی‌گردد. تیم ملی کشورمان با ١٧ ورزشکار (١١ پرتابگر و ۶ پرنده) موفق به کسب ٧ مدال، شامل ٣ طلا، یک نقره و ٣ برنز، شد و در رده ٢۶اُم (از ۵٧ کشور) قرار گرفت.

منوچهر بهمنی به عنوان سرمربی و بهمن رضایی و توفیق جوادی نیز به عنوان مربی در ترکیب کادر فنی حضور داشتند.

*جواد عبداله‌زاده، مختار نورافشان و محمدهادی یاراحمدی دارندگان سه طلای نخست پارادوومیدانی کشورمان در تاریخ بازی‌های پارالمپیک به شمار می‌روند.

*حسن سماواتی، ملی‌پوش جانباز پارادوومیدانی نیز به عنوان نخستین پرچمدار کاروان ایران در تاریخ بازی‌های پارالمپیک، در مراسم افتتاحیه سئول ۱۹۹٨ در رژه ورزشکاران حضور داشت.

 

بارسلونا ١٩٩٢

بارسلون، دومین میدان پارالمپیکی تیم ملی پارادوومیدانی ایران محسوب می‌شد. حاصل تلاش ١۵ ملی‌پوش کشورمان در مکزیک، ٢ مدال نقره و ١ برنز بود که توسط پرتابگران به دست آمد.

غلامرضا فهیمی هدایت این تیم را برعهده داشت.

*سه پرنده و همچنین، تنها دونده تیم ملی کشورمان در این دوره به مدال نرسیدند. 


آتلانتا ۱۹۹۶

سومین تجربه پارادوومیدانی‌کاران ایران در بازی‌های پارالمپیک با کسب ١٢ مدال رنگارنگ و نتیجه بهتری از دو دوره‌ی پیشین همراه بود.

از مجموع ٧ پرتابگر کشورمان ۶ ملی‌پوش موفق به کسب ٧ طلا، ۴ نقره و ١ برنز در بازی‌های ١٩٩۶ آتلانتا شدند. بهمن رضایی به عنوان سرمربی هدایت تیم ملی را بر عهده داشت.

 

سیدنی ۲۰۰۰

تیم ملی پارادوومیدانی ایران با ۱۲ پرتابگر (وزنه، دیسک و نیزه) در  پارالمپیک سیدنی به سرمربیگری بهمن رضایی و مربیگری بهمن ادریسی شرکت کرد و با کسب ۱۵ مدال (۹ طلا، ۱ نقره و ۵ برنز) جایگاه شانزدهم (از ۱۰۳ کشور) بازی‌ها قرار گرفت.

*عوض آزموده، عبدالرضا جوکار، عرف خسروی‌نیا، محمد صادقی‌مهریار، قادر مدبر، مختار نورافشان و محمدرضا میرزایی از مدال‌آوران طلایی ایران در پارالمپیک سیدنی بودند.

*همچنین در این دوره، ایران برای نخستین بار یک پارادوومیدانی‌کار زن به بازی‌های پارالمپیک اعزام کرد. فاطمه منتظری اولین نماینده بانوان کشورمان در رقابت‌های پرتاب وزنه پارالمپیک در رده پنجم بازی‌های ۲۰۰۰ سیدنی قرار گرفت.


آتن ۲۰۰۴

حاصل تلاش پارادوومیدانی‌کاران ایران در بازی‌های پارالمپیک ۲۰۰۴ آتن، ۱۵ مدال (۴ طلا، ۲ نقره و ۹ برنز) بود. در ترکیب ۲۸ نفره ملی‌پوشان کشورمان به سرمربیگری بهمن رضایی، ۳ ورزشکار زن حضور داشت که در نهایت یک مدال برنز را به خود اختصاص دادند.

ماشاالله طاهری، هرمز راد صادقی‌نیا، کاظم ادریسی و ویدا مظهر به عنوان مربیان تیم ملی در ترکیب کادر فنی حضور داشتند.

*نشان برنز پرتاب دیسک اعظم خدایاری از زنجان، در بازی‌های ۲۰۰۴ آتن، اولین مدال تاریخ پارادوومیدانی زنان ایران به حساب می‌آید.

*محمد صادقی‌مهیار، سیامک صالح‌فرج‌زاده، محمدرضا میرزایی و علی نادری مدال‌آوران طلایی ایران در این دوره از بازی‌های پارالمپیک بودند.

*نمایندگان ایران در پرتاب‌ها به رقابت پرداختند و یعقوب پقه تنها ملی پوش پرش سه‌گام کشورمان بود که در رده پنجم قرار گرفت.

 

پکن ۲۰۰۸

تیم ملی پارادوومیدانی کشورمان با ۱۳ پرتابگر و یک دونده (علی الهی- رده‌ی ۸) در بازی‌های پارالمپیک ۲۰۰۸ پکن حضور یافت و موفق به کسب ۶ مدال شامل ۲ طلا، ۳ نقره، یک برنز و مجموعا سه رکوردشکنی در سطح جهان و پارالمپیک شد.

*تیم بانوان کشورمان در این رقابت‌ها یک نماینده داشت.

*در رژه ورزشکاران مراسم افتتاحیه‌ی این دوره از بازی‌های پارالمپیک، محمدرضا میرزایی از پارادوومیدانی افتخار حمل پرچم ایران را بر عهده داشت.


لندن ۲۰۱۲

پارادوومیدانی ایران در بازی‌های پارالمپیک ۲۰۱۲ لندن، با ۱۶ ملی‌پوش (۱۴ مرد و ۲ زن) موفق به کسب ۱۳ مدال رنگارنگ، شامل ۵ طلا، ۵ نقره و ۳ برنز، شد. تیم ملی کشورمان به سرمربیگری بهمن رضایی و با همراهی هرمز راد صادقی‌نیا، مصطفی بهرامی، والری یاهاودزیک (از بلاروس)، حمید مزارعی و ویدا مظهر به عنوان مربی، در رده یازدهم این دوره از بازی‌های پارالمپیک ایستاد.

* برای نخستین بار، یک دونده از گروه ورزشکاران دارای هوش میانه (ID) در ترکیب پارادوومیدانی‌کاران پارالمپیکی ایران حضور داشت. پیمان نصیری، در اولین حضور خود، موفق به کسب عنوان قهرمانی دو ۱۵۰۰ متر  در کلاس T۱۲ شد.

*جلیل باقری، محسن کائیدی، جواد حردانی و محمد خالوندی از دیگر ورزشکاران طلایی کشورمان در بازی‌های پارالمپیک ۲۰۱۲ لندن بودند.

*در رژه ورزشکاران مراسم افتتاحیه‌ی این دوره از بازی‌های پارالمپیک، عبدالرضا جوکار از پارادوومیدانی افتخار حمل پرچم ایران را بر عهده داشت.


ریو ۲۰۱۶

در پارالمپیک ۲۰۱۶ ریو، تیمی ملی پارادوومیدانی ایران، با ۲۷ ورزشکار (۲۴ مرد، ۳ زن) به ۱۲ مدال دست یافت که تنها یک مدال آن طلا (۶ نقره و ۵ برنز) بود.

بهمن رضایی فرعی، سجاد مرادی، سعید کولیوند، مصطفی جنتی، الهه شیعه، حمید مزارزئی، محسن ابراهیمی به عنوان مربیان تیم ملی هدایت پارادوومیدانی‌کاران کشورمان در پارالمپیک ریو را بر عهده داشتند.

* تنها قهرمان پارادوومیدانی ایران در بازی‌های پارالمپیک ریو ۲۰۱۶، محمد خالوندی از کرمانشاه و در پرتاب نیزه (کلاس F۵۷) بود.

* در پارالمپیک ریو مجموعا ۱۴۶ کشور در پاراددومیدانی به رقابت پرداختند و ایران در رده ۳۱ بازی‌ها قرار گرفت.

*مریم سلطانی (هفتم)، بتول جهانگیری (ششم) و هاشمیه متقیان (چهارم)، سه نماینده زن ایران در این دوره از بازی‌ها بودند.


توکیو ۲۰۲۰

تیم ملی پارادوومیدانی ایران در پارالمپیک ۲۰۲۰ توکیو موفق به کسب ۱۱ مدال (۵ طلا و ۶ نقره) شد. بهمن رضایی فرعی، مصطفی بهرامی، سیدمحسن شاهرخی، زهرا کرم‌زاده و ابراهیم مومنی به عنوان مربیان تیم ملی هدایت پارادوومیدانی‌کار ان کشورمان در پارالمپیک توکیو را بر عهده داشتند.

*هاشمیه متقیان در بازی‌های توکیو ۲۰۲۰، با شکستن رکورد جهان و پارالمپیک و قهرمانی پرتاب نیزه، موفق شد نام خود را به عنوان اولین زن طلایی پارادوومیدانی ایران در تاریخ پارالمپیک به ثبت برساند.

* در پارالمپیک توکیو مجموعا ۱۵۵ کشور در پاراددومیدانی به رقابت پرداختند و ایران در رده ۸ بازی‌ها قرار گرفت.

*در رژه ورزشکاران مراسم افتتاحیه‌ی بازی‌های پارالمپیک ۲۰۲۰ توکیو، نورمحمد آرخی از تیم پارادوومیدانی همراه با زهرا نعمتی افتخار حمل پرچم ایران را بر عهده داشت.